Volvo en Gentse bespoke tailor Aravinda Rodenburg creëren samen veiligheidshesje 2.0

Made-to-measure business breidt uit met unieke fluo creatie

Steeds meer mensen plaatsen via kleding en présence hun unieke identiteit in de kijker. Resultaat? Een groeiende markt van de made-to-measure business, waar men bewust op zoek gaat naar handgemaakte kwaliteit, persoonlijkheid, originaliteit en kleinschaligheid. Volvo Car Belgium besloot voor de S90, één van de veiligste wagens ter wereld, zijn eigen Scandinavisch vakmanschap te combineren met het talent van de Gentse kleermaker Aravinda Rodenburg. Samen besloten ze het enige minpuntje van de wagen, het onelegante veiligheidshesje, aan te pakken. Een restyling die de Gentse bespoke tailor met plezier opnam.

Veiligheidshesje 2.0 met oog voor authenticiteit

Aravinda Rodenburg is een van de 4 bespoke tailors die België nog telt. In zijn atelier kun je terecht voor een maatpak volgens de regels van de kunst. Letterlijk betekent bespoke ‘besproken’. Om de visie van de klant te realiseren, wordt dan ook eerst uitvoerig gepraat over de stof, snit en afwerking, met oog voor elk detail. Vervolgens neemt Rodenburg de maten op en begint hij van nul om het pak te maken. Minimaal 52 werkuren en 3 pasbeurten kruipen er in een driedelig kostuum.

Het publiek dat beroep doet op Rodenburgs ambacht zijn liefhebbers van authenticiteit en waarderen de passie voor het vak. Dezelfde kwaliteiten die ook Volvo zocht in een partner om zijn veiligheidshesje te restylen. Het accessoire moest namelijk perfect aansluiten bij een wagen die zelf vakmanschap belichaamt.

 “Volvo’s bijzondere vraag om een nieuwe versie van het veiligheidshesje te bedenken, sprak me direct aan. Nee, ik had nog nooit veiligheidskleding gemaakt volgens de klassieke tailoring-principes. Maar wel de goesting om het te proberen. Zo’n doorsnee vestje in zo’n chique wagen, dat past ook gewoon niet. Die mismatch wilde ik mee helpen ombuigen tot iets moois”, legt Rodenburg uit.

Volgens Rodenburg ziet veiligheidskleding er vaak saai uit door de strikte regels waaraan ze moet voldoen. Daardoor verdwijnt elke esthetiek naar de achtergrond.

“Toch kunnen veiligheid en schoonheid perfect hand in hand gaan, als je er maar genoeg tijd en denkwerk insteekt. Dat is precies wat Volvo en ik gedaan hebben. Startpunt was een meeting waarin we de eigenschappen van een klassiek kostuumgilet naast de technische specs van een veiligheidsvestje hebben gelegd. Mijn opdracht bestond erin die naadloos te laten samenvloeien tot één elegant kledingstuk.”

 “Natuurlijk was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral die fameuze veiligheidsvoorschriften vormden een stevige uitdaging. Normaal werk ik met wol, een stof waarin je heel vlot een mooie vorm krijgt. Maar nu was ik verplicht om polyester te gebruiken, dat zich veel moeilijker laat bewerken. En dan waren er natuurlijk nog de fluorescerende banden op het vestje. Ook die zijn onderhevig aan strikte regels. Door de banden parallel met de onderkant van het gilet te laten lopen, oogde het geheel veel eleganter. Je merkt het, ik ben een paar keer opnieuw moeten beginnen om tot een mooi ontwerp te komen. In totaal zijn er toch zo’n 20 werkuren gekropen in het prototype.”

De begeestering van Rodenburg heeft geloond, want het resultaat – een chique kostuumvest met enkele borstzak – is prachtig.

Ja, het is echt een vest met een glimlach geworden. De fluogele stof en de fluorescerende banen zijn conform de voorschriften, maar de snit, de luxueuze voering en de knopen van buffelhoorn zorgen voor een elegant totaalplaatje. Ik ben heel tevreden.”

Een fluo kostuumvestjes op maat voor wie in 2017 nog een S90 koopt 

Rodenburg zal een veiligheidsvestjes maken op maat van de nieuwe eigenaars van een Volvo S90 . Zij kunnen zich in Gent laten opmeten door Rodenburg himself, of hun maten doorsturen. Toekomstige eigenaars kiezen of ze het gilet aanpassend willen, of ruim genoeg voor een winterjas. Het resultaat is een superpersoonlijk vestje dat de eigenaar als gegoten zit. Robenburg voegt nog toe:

Ik geef het op een blaadje: wie deze op maat gemaakte vest heeft aangehad, wil nooit meer iets anders. Wie weet maak ik van de restjes stof wel een extra strik of pochet om het geheel af te maken.”   

Wie is Aravinda Rodenburg?

Aravinda Rodenburg (40) is een bespoke tailor met een atelier in hartje Gent. Als zoon van een naaister kreeg hij de liefde voor maatwerk met de paplepel ingegoten. Het vak leerde hij bij een kleermaker in Roeselaere en op Savile Row, de beroemde Londense straat waar veel maatkleding wordt gemaakt. “Om een gilet te leren maken ben je 2 jaar verder, voor een jas en broek komen er nog eens 4 jaar bij”, aldus Rodenburg. Ondertussen is Rodenburg 12 bezig jaar en mag hij Will Tura en architect Bob Van Reeth onder zijn klanten rekenen. Op zijn schoorsteenmantel staan prijzen zoals Gentse Ondernemer 2010 en de Parel van de Jury in de wedstrijd Ambacht in de Kijker 2015.

 

- Einde persbericht -

Volvo Car Group in 2016

Voor het boekjaar 2016 liet Volvo Car Group (Volvo Cars) een bedrijfswinst optekenen van 11 miljard SEK (EUR 1,2 miljard), tegenover 6,6 miljard SEK (EUR 697 miljoen) in 2015. De omzet voor dit boekjaar bedroeg 180,7 miljard SEK (EUR 19,1 miljard), tegenover 164,0 miljard SEK  (EUR 17,3 miljard) in 2015. In 2016 verkocht Volvo Car Group wereldwijd 534.332 auto's, ofwel 6,2% meer dan in 2015. Deze recordcijfers qua omzet en bedrijfswinst betekenen dat Volvo Car Group kan blijven investeren in het wereldwijde transformatieplan.

Over Volvo Car Group

Volvo is actief sinds 1927. Vandaag is Volvo Cars een van de bekendste en meest gerespecteerde automerken ter wereld. In 2016 werden 534.332 Volvo's verkocht in ongeveer 100 landen. Sinds 2010 is Volvo Cars eigendom van Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) uit China. Het bedrijf maakte deel uit van de Zweeds Volvo Group tot 1999, wanneer het werd gekocht door het Amerikaanse Ford Motor Company. In 2010 werd Volvo Cars uiteindelijk overgenomen door Geely Holding.

In december 2016 stelde Volvo Cars wereldwijd meer dan 31.000 medewerkers tewerk. De hoofdzetel, productontwikkeling, marketing en administratie van Volvo Cars zijn grotendeels gevestigd in Göteborg, Zweden. Het hoofdkantoor van Volvo Cars voor China is gevestigd in Shanghai. De grootste autofabrieken van het bedrijf zijn gevestigd in Göteborg (Zweden), Gent (België) en Chengdu (China), terwijl de motoren worden gemaakt in Skövde (Zweden) en Zhangjiakou (China) en de carrosserie-onderdelen in Olofström (Zweden).

 

Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden