VLAM test Vlaming tijdens de Week van de Friet

Donderdag 22 november 2012 — Wie kan weerstaan aan frietjes van de frituur?

Naar goede gewoonte gaat op maandag 26 november opnieuw de Week van de Friet van start. Zeven dagen lang staan frietjes in al hun glorie in de schijnwerpers. Wie een frietje van de frituur ruikt of ziet kan er niet aan weerstaan. Dat is dit jaar het uitgangspunt van de campagne. VLAM neemt dan ook de proef op de som. Van 26 november tot 2 december gaan de frietreporters op pad. Zij zullen (bekende) Vlamingen op de meest onverwachte momenten geen microfoon, maar wél een pakje friet onder de neus duwen. Centrale vraag bij elke test: wie kan weerstaan aan een frietje van de frituur? De resultaten van de test zijn te zien op Eén, van 26 november tot 2 december telkens na Het Journaal van 19u.

Zegt Minister Milquet ook deze keer ‘non’?

Tijdens de Week van de Friet gaan de frietreporters op zoek naar actuele nieuwsfeiten. Ze infiltreren tussen de aanwezige journalisten en stellen dé hamvraag aan politici, topsporters, topmodellen, presentatoren en internationale artiesten: ‘Wilt u graag een frietje van de frituur?’ 

Benieuwd of Minister Milquet ook deze keer ‘non’ antwoordt? En of de nummer één van de wereldbeker veldrijden zijn overwinning viert met een frietje van de frituur? Afspraak op Eén, van 26 november tot 2 december telkens na Het Journaal van 19u en op www.weekvandefriet.be.

Doe de friettest

Niet enkel de frietreporters kunnen testen of de Vlaming kan weerstaan aan frietjes van de frituur. Iedereen kan zelf de test doen op www.weekvandefriet.be. Men krijgt er een aantal filmpjes te zien waarbij verschillende Vlamingen een frietje van de frituur voorgeschoteld krijgen. Het is aan de bezoekers van de website om te raden wie eraan zal kunnen weerstaan. Doel van de test: bewijzen dat men het frietgedrag van de Vlaming kent door zoveel mogelijk scenario’s goed in te schatten.

Waarom Vlamingen niet kunnen weerstaan aan frietjes van de frituur?

Slechts één goed antwoord. Frietjes zijn verleidelijk doordat ze inspelen op de 5 zintuigen. En dán is er nog weinig ontkomen aan natuurlijk.

Hoe spelen frietjes van de frituur in op de vijf zintuigen?

  1. Met hun unieke geur. Eigenlijk is men alleen al bij het ruiken van vers gebakken frietjes van de frituur, in geen tijd overtuigd.
  1. Met hun mooie goud-gele kleur. Bij het zien van een pakje friet komt het water dan ook meteen in de mond.
  1. Frietjes van de frituur eet men niet met mes en vork. Men prikt ze op een frietvorkje of eet ze gewoon met de handen.
  1. Bij het wachten in een frietkot is het geluid van het opschudden van de frietjes hét verlossende teken dat ze bijna klaar zijn om op te dienen. En bij het bijten in een frietje is het krokante geluid het bewijs van een perfect gebakken friet.
  1. Met hun typische, alomgekende smaak, die voornamelijk is toe te schrijven aan het vakmanschap van de frituristen. Enkel zij kennen de regels van de kunst om tot die internationaal geroemde smaak te komen.

Over de Week van de Friet

De Week van de Friet is een initiatief van VLAM om frietjes van de frituur in de spotlight te plaatsen.

Alle informatie over de Week van de Friet is te vinden op www.weekvandefriet.be. Volg ook alle frietverhalen en frietfoto’s via Twitter en Instagram onder de hashtag #WeekvdFriet.  

Week van de friet 2012

Affiche frituristen