Vlaamse overheid en Famous roepen met parkeerkunst op om parkeerplaatsen voor mensen met een handicap te respecteren

Vlaamse overheid en Famous roepen met parkeerkunst op om parkeerplaatsen voor mensen met een handicap te respecteren

Vlaamse overheid en Famous roepen met parkeerkunst op om parkeerplaatsen voor mensen met een handicap te respecteren

Gent, 23 september 2014 – Vanaf nu gaat u twee keer nadenken alvorens uw wagen zomaar op een “blauwe” parkeerplaats te parkeren. De Vlaamse overheid pakt in samenwerking met Famous uit met een uniek initiatief: kunst op parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. De Vlaamse overheid wil met een unieke campagne het belang van dergelijke parkeerplaatsen voor mensen met een handicap koppelen aan het respect dat mensen doorgaans hebben voor kunst. Door het visueel tastbaar maken van het belang van deze parkeerplaatsen hoopt de Vlaamse overheid bij potentiële foutparkeerders het geweten aan te scherpen.

Het initiatief werd vanmorgen gelanceerd aan het S.M.A.K. in Gent in het bijzijn van artistiek directeur van het S.M.A.K. Philippe Van Cauteren, eveneens peter van de actie, en uit naam van Minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans. Het initiatief zal zich de komende maanden via de provinciehoofdsteden verder verspreiden over de rest van Vlaanderen en Brussel. De kunstenaars voor dit unieke project werden gevraagd door Philippe Van Cauteren. Het betreft per provinciehoofdstad telkens een samenwerking van een kunstenaar mét en een kunstenaar zonder beperking. Het verloop van dit opvallende en hartverwarmende initiatief werd volledig gefilmd. De documentaire kan u bekijken op www.parkeerkunst.be.

Respectloos parkeren

Misbruik van parkeerplaatsen voor mensen met een handicap is een gekend probleem. Er worden jaarlijks zo’n 40.000 chauffeurs beboet omdat ze onterecht een parkeerplaats voor mensen met een handicap bezetten, of omdat er misbruik van een parkeerkaart is vastgesteld. “Mensen zonder handicap realiseren zich vaak niet hoe belangrijk deze parkeerplaatsen zijn voor de zelfstandigheid van mensen met een handicap”, aldus Minister Homans. “Het geeft mensen met een mobiliteitsbeperking de vrijheid om alleen naar de winkel te gaan, om te gaan werken, om een voorstelling bij te wonen, kortom: om te LEVEN.” Enkel bestraffen lijkt helaas niet te werken. De Vlaamse overheid komt daarom in samenwerking met de provinciehoofdsteden van Vlaanderen en Brussel met een initiatief dat potentiële foutparkeerders wellicht op tijd bijstuurt. “Sommige mensen zijn er zich misschien niet van bewust hoe zij met dergelijke overtredingen inbreken op de bewegingsvrijheid van mensen met een handicap, maar bij veel anderen schuilt er ook een mentaliteitsprobleem achter”, zegt Heidi Vander Poorten van de Vlaamse Overheid. “Ons doel was dan ook beide aspecten aan bod te laten komen. Voor het creatieve idee deden we een beroep op het  bureau Famous, dat het initiatief bedacht en het de naam “parkeerkunst” meegaf: kunst op parkeerplaatsen voor mensen met een handicap door mensen met een handicap.”

Parkeerkunst

De Vlaamse overheid ging in samenwerking met VFG (vereniging voor personen met een handicap), het creatieve bureau Famous en artistiek directeur van het S.M.A.K. Philippe Van Cauteren op zoek naar vijf kunstenaarsduo’s, voor vijf verschillende steden: Gent, Brussel, Antwerpen, Brugge en Hasselt. Elk kunstenaarsduo bestaat uit een kunstenaar mét en een kunstenaar zonder beperking.

Parkeerkunst is een van de meest beklijvende projecten die we de laatste jaren gerealiseerd hebben bij Famous,” zegt Tim Driesen, Creatief Directeur bij Famous. “Achter elke beperking zit een verhaal waar je niet onverschillig bij kan blijven. Ik hoop dat we er met Parkeerkunst in slagen om die verhalen tot bij de mensen te krijgen. Parkeren op een plaats die voorbehouden is voor iemand met een handicap, is vooral terug te brengen tot een gebrek aan begrip en een gebrek aan respect. Ik hoop dat onze verhalen iets aan dat begrip kunnen doen. En dat de kunst het respect kan afdwingen dat personen met een handicap verdienen.” 

Het nieuwe initiatief werd vandaag gelanceerd aan het S.M.A.K. Op de parking vooraan werd het kunstwerk van Bart Lodewijks en Simon Coussement onthuld.

Verdere roll-out in Vlaanderen en Brussel

Met Gent is het project nu van start gegaan en zal het zich in de komende weken verder verspreiden over Vlaanderen en Brussel.  Zo zijn Brussel (2/10), Hasselt (7/10), Antwerpen (16/10) en Brugge (2/10) nog aan de beurt, met telkens een ander kunstenaarsduo. Brussel kan rekenen op abstract kunstschilder Wannes Lecompte en poëzieschrijfster Anja De Greve, die in een rolstoel zit door een zuurstoftekort bij de geboorte. Hasselt wordt vertegenwoordigd door visueel kunstenaar Fred Eerdekens en beeldhouwer/schilder Ivo Konings, die in 1992 zijn rug brak en sindsdien in een rolstoel zit. Voor Brugge gaan schilder/tekenaar Ronny Delrue en dichter/schilderes Johanna Thuyn samenwerken. Johanna is verlamd vanaf haar nek naar aanleiding van een auto-ongeval. In Antwerpen tenslotte zullen visueel kunstenaar Karel Verhoeven en blinde dichtster Tonia In Den Kleef instaan voor de creatie van een parkeerkunstwerk.

Bedrijven en lokale besturen die over parkeerplaatsen voor mensen met een beperking beschikken (grootwarenhuizen, financiële instellingen, bioscopen, etc), kunnen ook deelnemen: de Vlaamse overheid voorziet samen met de kunstenaars ontwerpen met levensmotto’s van de kunstenaars. Deze kunnen door middel van een sjabloon worden aangebracht op de desbetreffende parkeerplaatsen.

Meer info over het hele project alsook een inschrijvingsformulier kan u vinden op de website www.parkeerkunst.be

 

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden