Tekort aan donoren in België: Famous en verschillende ziekenhuizen bundelen krachten voor sensibilisering rond sperma- en eiceldonatie

Levensdonoren.be: een website die anonieme levensadviezen van donoren verzamelt

Brussel, 24 juni 2014 – Vruchtbaarheidscentra hebben een zeer groot tekort aan donoren. De problematiek is niet nieuw en bovendien wordt de vraag steeds groter maar daalt het aantal sperma- en eiceldonoren dramatisch. In 2013 was er zelfs een terugval van 17% in vergelijking met 2011[1]. Steeds meer mensen doen dus een beroep op kunstmatige bevruchting, maar is de Belg eigenlijk wel goed geïnformeerd omtrent donatie? Wat is de perceptie van een donor? Verschillende Belgische vruchtbaarheidscentra en Famous stellen een nieuw initiatief voor dat het grote publiek moet sensibiliseren, maar ook moet inspireren: levensdonoren.be

Terugval van 17% in donoren

België telt veel te weinig sperma- en eiceldonoren. Dit is niets nieuws, maar de situatie verbetert niet. Naarmate de vraag toeneemt, daalt het aantal kandidaat-donoren. In het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel telde men in 2013 54 kandidaat-spermadonoren, waarvan slechts 26 profielen effectief weerhouden werden. Een daling van maar liefst 17% in vergelijking met 2011. Een situatie die het overgrote deel van de Belgische vruchtbaarheidscentra verplicht om beroep te doen op buitenlandse donorbanken, aangezien er nog altijd een taboe hangt rond spermadonatie en beschouwd worddt als iets puberaal. Nochtans gaat het hier om volledig het tegenovergestelde. Donoren zijn mensen die door hun vrijgevigheid koppels de kans geven een leven te schenken. Anonimiteit is gegarandeerd, ze zijn dus hoegenaamd niet op zoek naar erkenning, en ook niet naar een financiële vergoeding.

Een uniek initiatief om de massa te sensibiliseren

Om meer mensen te sensibiliseren en vooral het bestaand imago van spermadonoren te verbeteren, hebben Famous en verschillende Belgische ziekenhuizen beslist om een nieuw initiatief te lanceren: www.levensdonoren.be Op de website worden anonieme boodschappen en levensadviezen van donoren aan hun potentiële nageslacht verzameld. De website heeft als doel donoren een menselijk gezicht te geven. Zo informeren we niet alleen over spermadonatie, maar inspireren we potentiële donoren om zich ook kandidaat te stellen. Herman Tournaye, Diensthoofd voor het centrum van Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZ Brussel: “In België wordt publiciteit rond sperma- of eiceldonoren door de overheid niet getolereerd. Dit helpt natuurlijk niet om het tekort aan donoren aan te vullen. Toen we werden gecontacteerd voor dit initiatief, zagen we dit als een mooie kans om mensen te inspireren, zonder de anonimiteit in het gedrang te brengen. Onze doelstelling is om donoren een menselijk gezicht te geven en de perceptie die mensen hebben rond spermandonoren te verbeteren.”

Deze boodschappen kunnen door iedereen bekeken worden: kandidaat-donoren, kinderen afkomstig van een donor, ontvangsters of nieuwsgierigen. Op die manier geeft de donor niet enkel een leven, maar ook een teken van leven.

Ga naar www.levensdonoren.be voor meer info.

 

[1] Cijfers voor het UZ Brussel: 54 kandidaat-spermadonoren in 2013 voor 26 effectief weerkhouden profielen. Een netto-daling van 17% in vergelijking met 2011.
 

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden