Steek een virtuele kaars aan voor een eenzame

Donderdag 15 december 2011 — Rode Kruis en Electrabel slaan de handen in elkaar voor eenzamen: eindejaarscampagne in teken van menselijke warmte en steun.

Eindejaar en gezellige feestdrukte vormen een onafscheidelijk duo. Echter niet voor wie in eenzaamheid leeft. Eenzaamheid in de eindejaarsperiode komt dan ook dubbel zo hard aan. Gelukkig staan de vrijwilligers van het Rode Kruis paraat voor een bezoekje, een wandeling of een groepsactiviteit: zo brengen zij hen steun en menselijke warmte. Vanaf vandaag kan echter iedereen zijn steentje bijdragen en de eenzamen een beetje warmte aanbieden door een heel eenvoudige uiting van solidariteit : met name door een virtuele kaars aan te steken.

In ons land leeft 1 persoon op 7 alleen. En 1 oudere op 10 leeft in eenzaamheid. Daarom zet Rode Kruis-Vlaanderen bijna 3.100 specifieke vrijwilligers(*) in die jaarlijks meer dan 136.000 eenzamen bezoeken en opvangen in een reeks aangepaste programma’s.

Zo maken de vrijwilligers van de projecten ‘Spring eens binnen’ en ‘Thuis in m’n tehuis’ ruim tijd vrij voor een hartverwarmende babbel en een kop koffie bij eenzamen of nemen ze hen mee voor een wandeling of een uitstapje.

Voor bewoners van woon- en zorgcentra of patiënten in een ziekenhuis zorgt het Rode Kruis via zijn ‘Zorgbib’ niet alleen voor een leuk boek of een mooie CD/DVD maar vooral ook voor een aangename babbel en tijd voor warm menselijk contact. En voor mensen met een handicap, ouderen en zieken tenslotte worden ‘Aangepaste Vakanties’ georganiseerd in een omgeving die op hun maat is gemaakt en waarbij alweer het menselijke contact centraal staat. Met hen worden bijvoorbeeld ook kerstuitstapjes gemaakt in de eindejaarsperiode.

Een warm, virtueel gebaar
Iedereen kan op heel eenvoudige wijze de Rode Kruisvrijwilligers en de eenzamen een beetje eindejaarswarmte toesturen door een virtueel kaarsje aan te steken op de website www.electrabel.be. Per aangestoken kaarsje geeft Electrabel 1 euro aan het Rode Kruis zodat de organisatie de zorg voor eenzamen in deze eindejaarsperiode en daarna kan blijven verder zetten.  De campagne loopt van 15 december 2011 tot 4 januari 2012.

(*) Sociale hulp van Rode Kruis-Vlaanderen in cijfers

  • Rode Kruis-Vlaanderen kan voor zijn sociale activiteiten rekenen op 2.156 vrijwilligers die actief zijn bij Sociale Hulpverlening (15,68% van het totale vrijwilligersbestand) en 932 vrijwilligers van Zorgbib (6,78%).
  • Zorgbib beschikt over een collectie van meer dan 180.000 boeken, cd’s en dvd’s die werden uitgeleend door ruim 126.000 ouderen en zieken tijdens 330.873 ontleningen. 
  • 320 mensen met een handicap konden in 2010 een week op vakantie met het Rode Kruis.

4.123 oudere eenzamen kregen in 2010 een bezoekje van de Rode Kruisvrijwilligers in het kader van ‘Spring eens binnen’ en 8.136 via het project ‘Thuis in m’n tehuis’

--------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie :

Voor meer informatie en voor rechtenvrije foto’s kan u contact opnemen met Filip Rylant (Rode Kruis-Vlaanderen) op 0475/35 45 64

Electrabel spot december 2011