Peter Ampe schrijft poëtisch-economisch manifest in opdracht van ACC Belgium

Het Onveranderlijke: over het belang van nieuwe collaboraties

Story image

Met het poëtisch-economisch manifest “Het Onveranderlijke” nodigt creatief directeur van reclamebureau FamousGrey Peter Ampe iedereen uit om terug te grijpen naar zes onveranderlijke waarheden als houvast in deze veranderlijke tijden. Eén van die onveranderlijke bouwstenen is de zoektocht naar nieuwe collaboraties om blijvend voorsprong te nemen. Ampe vergelijkt zo’n samenwerking met het samenstellen van je eigen mythologisch dier. Iedere groep zou er één moeten hebben. En er ook constant op zoek naar moeten blijven.

“Het Onveranderlijke” laat je nadenken over de visie, structuur en dynamiek binnen je eigen professionele omgeving, maar het is vooral ook een uitnodiging om buiten je eigen sector te kijken, nieuwe collaboraties aan te gaan en zo te komen tot nieuwe inzichten, nieuwe producten, nieuwe businessmodellen. “Twee bestaande werelden leiden altijd naar een nieuwe wereld”, zo formuleert Ampe het zelf. Daar is de publicatie zelf al een voorbeeld van, want voor de illustraties werkte Ampe samen met de Franse kunstenares Anne Brugni. “Haar werk is net figuratief genoeg om je houvast te geven en abstract genoeg om zelf je verbeelding aan het werk te zetten. Dat is exact ook wat ik ook wil doen met mijn tekst. Het is een incubatietekst die geen oplossingen geeft, maar je wel inspireert tot het zelf vinden van die oplossingen.

Story image

Vind je mythologisch dier

Ongewone collaboraties waren al bekend in de oudheid, waar mythologische figuren tot de verbeelding spraken omdat ze twee levensvormen samenvoegden en daardoor speciale krachten hadden. Denk maar aan de minotaurus, Pegasus of de harpijen. Maar ook de god Hermes is het resultaat van een collaboratie, door hem simpelweg gevleugelde sandalen te geven werd hij de gedroomde boodschapper van de goden. Dichter bij onze sector staat het voorbeeld van reclame-icoon Bill Bernbach, die in de jaren ’50 voor het eerst copywriters en artdirectors samen zette. Dat ontketende toen een revolutie en opende de weg naar advertenties waar voor het eerst een spanningsveld was tussen beeld en copy. Vandaag plaatsen we in de communicatiesector strategen en data samen, zetten we creatieve bureaus en consultancybedrijven samen, zetten we technologen en concept providers samen. Maar er zijn veel meer andere combinaties mogelijk, als je er maar open voor staat. “Bij FamousGrey haalden we met Buyerminds psychologen in huis, dat is echt een nieuw wereld die zich opent. Dan pas besef je dat het niet altijd gaat om data, maar vooral om de menselijke psyche.”

Botsende werelden

De zoektocht naar nieuwe collaboraties is iets wat voor groei en vernieuwing kan zorgen in alle sectoren. Ampe zet gaat altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen voor het uitwerken van ideeën. Als Master in de taal- en letterkunde, is hij bijvoorbeeld zelf altijd op zoek geweest om literatuur en communicatie samen te brengen. “Ik heb Paul van Ostaijen al twee keer kunnen linken aan een campagne, waarvan één keer voor bol.com, waar we hem lieten signeren op de Antwerpse boekenbeurs met een robotarm die normaal gebruikt wordt in de medische sector.”

Ook voor Volvo heeft FamousGrey autobouwer Volvo en energieleverancier Eneco samengezet om een nieuwe service uit te bouwen. “Maar collaboraties zijn niet alleen goed om creativiteit te stimuleren, het kan ook gebruikt worden als business tool”. Welke nieuwe producten kan je bedenken? Welke nieuwe services? Welke businessmodellen van andere sectoren kunnen jouw business aanvullen? Welk mythologisch dier zal jij samenstellen? Peter Ampe roept op: “Lees Het Onveranderlijke en misschien komt het antwoord al tijdens het lezen.

Story image

Het Onveranderlijke werd geschreven in opdracht van ACC Belgium en op 5000 exemplaren verdeeld bij het inspiratiemagazine Sparkle. Je kan het downloaden op de site van ACC Belgium of op famousgrey.com/media/pdf/het-onveranderlijke-NL.pdf

Peter Ampe, Het Onveranderlijke.pdf 7 MB

Peter Ampe is Chief Creative Officer van het Belgisch communicatiebureau FamousGrey en lid van de Europese board van Grey.

Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden