Missing Children Europe en FAMOUS lanceren Remumber: de app die kinderen helpt hun ouders terug te vinden

Een kindvriendelijke app die hen helpt bij het onthouden van het telefoonnummer van hun ouders door de ontgrendelcode van hun smartphone of tablet te veranderen in hun telefoonnummer

Zeer weinig kinderen kennen vandaag nog het telefoonnummer van hun ouders uit het hoofd. Een combinatie van tien cijfers dat hen nochtans het leven kan redden als ze in een noodsituatie verkeren. Om kinderen en volwassenen te sensibiliseren, lanceert Missing Children Europe samen met FAMOUS, en in samenwerking met MediaMonks, de app Remumber: een mobiele applicatie die kinderen helpt het telefoonnummer van hun ouders te onthouden, door een eenvoudige en alledaagse handeling. Remumber vertrekt van het idee dat kinderen de codes van smartphones en tablets die ze dagelijks gebruiken makkelijker onthouden. De app vervangt deze willekeurige code door het telefoonnummer van hun ouders. Dit zal hun helpen de belangrijke telefoonnummers stap voor stap van buiten te leren door meermaals per dag de handeling van het vormen van de code te herhalen. Een belangrijke sensibiliseringscampagne met de vakantie voor de deur, vooral als je weet dat alleen al aan de Belgische kust jaarlijks 1.000 kinderen verloren lopen.

20 seconden onoplettendheid volstaan

Veel ouders hebben het al meegemaakt: een moment van onoplettendheid volstaat om je kind uit het oog te verliezen. Het loopt van je weg, raakt verloren in de menigte… en dan slaat de paniek toe. Missing Children Europe biedt een praktische en creatieve oplossing om kinderen te helpen het telefoonnummer van hun ouders te onthouden en laat hen zo toe hen in geval van nood te contacteren. De oplossing bestaat erin het betreffende nummer stap voor stap te memoriseren en deze laatste te gebruiken als ontgrendelcode van de smartphone of tablet dat het kind gebruikt.

Delphine Moralis, secretaris-generaal van Missing Children Europe :

‘Met de Remumber app de aandacht van de ouders vestigen op de veiligheid van hun kinderen en op het voorkomen van dergelijke situatie. De app doet dit door kinderen rechtstreeks te helpen. Het telefoonnummer van de ouders uit het hoofd kennen, helpt bij de veiligheid van een kind dat zijn ouders uit het oog verliest. Het kind heeft de mogelijkheid zichzelf uit een noodsituatie te redden door zijn ouders te contacteren en hen te laten weten waar het zich bevindt. Met de zomervakantie in aantocht vinden we het belangrijk gezinnen te sensibiliseren: reizen naar het buitenland, uitstapjes naar drukbezochte plaatsen, ... de kans dat een kind verloren loopt is groot. Het is dus belangrijk hen te voorzien van de  nodige tools om zo goed mogelijk te handelen in dat soort situaties. De installatie van de app is het ideale moment om samen met je kind het thema veiligheid te bespreken en van de gelegenheid gebruik te maken om een ​​aantal regels op te stellen, zeker nu de vakantie nadert.’

 

Remumber: technologie ten dienste van kinderen

Kinderen zijn vandaag nauw verbonden met technologie. Van jongs af aan zijn ze in staat om een mobiele telefoon of tablet in een handomdraai te ontgrendelen. Laurent Dochy, Creative Director bij FAMOUS Brussels:

‘De nieuwe generatie is connected en mobiel. Daar is geen twijfel meer over. De overgrote meerderheid gebruikt regelmatig mobiele apparaten die beveiligd zijn met een code die ze uit het hoofd kennen, maar verder zinloos is. Met de app Remumber maken we van deze dagelijkse praktijk iets nuttigs dat kinderen in gevaar kan redden.’

 

Hoe werkt het?

Het principe is eenvoudig: de applicatie doet dienst als ontgrendelcode van smartphone of tablet. Zodra de applicatie is geïnstalleerd, dient men enkel nog het telefoonnummer in te stellen dat moet worden onthouden en het apparaat te vergrendelen met Remumber.

Het memoriseren gebeurt geleidelijk: de eerste 4 cijfers moeten van buiten worden geleerd en de volgende cijfers worden vervolgens stap voor stap aangeleerd. Zo staat Remumber kinderen bij in geval het moeilijkheden ondervindt om zich het nummer te herinneren.

Eens het kind er in geslaagd is om de gehele code van buiten te leren, worden de ouders hiervan via e-mail op de hoogte gebracht. De ouders kunnen vervolgens een nieuw te onthouden telefoonnummer instellen, het oorspronkelijke nummer behouden of de app verwijderen.

De applicatie is momenteel enkel beschikbaar in de Android Store. Om Remumber te installeren op uw smartphone of tablet, of dat van uw kind, volstaat het om de app gewoon te downloaden en de verdere stappen te volgen.

Lange termijn geheugen : herhaling voor alles !

Daar waar we, toen we klein waren, nog alle telefoonnummers van buiten kenden door ze herhaaldelijk in te toetsen, vertrouwen we vandaag bijna uitsluitend op onze mobiele telefoonlijst. Dat geldt helaas ook voor de jongsten onder ons die bijgevolg niet langer telefoonnummers uit het hoofd kennen. Toch is het juist deze herhaling die ons in staat stelt informatie op te slaan in ons lange termijn geheugen.

Boris Nikolai Konrad, neurowetenschapper en wereldrecordhouder van het geheugen legt uit:

‘Wanneer kinderen handmatig dezelfde combinatie van nummers meerdere keren per dag vormen, wordt het een fysieke routine voor hen, beter bekend als het ‘spiergeheugen'. De herhaling van de handeling is essentieel opdat de informatie in het lange termijn geheugen wordt opgeslagen. Dit gaat niet alleen over het kunnen opzeggen van een nummer maar ook over het zich fysiek herinneren ervan.’

Europese lancering

De problematiek van kinderen die geen telefoonnummers (meer) kennen is universeel. Remumber is dus een oplossing voor alle families. Remumber is een Europees initiatief. In de maanden juli en augustus reizen bovendien veel gezinnen doorheen Europa. De samenwerking tussen alle aangesloten verenigingen van Missing Children Europe is dus van het grootste belang en deze lokaal gevestigde organisaties maken heel vaak het verschil. In België werkt Missing Children Europe nauw samen met Child Focus.

In totaal treden 15 Europese landen dit initiatief bij. Naast België volgt ook Portugal, Italië, Tsjechië, Servië, Estland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Griekenland, Cyprus, Albanië, Ierland, Hongarije en Roemenië.

Remumber werd gelanceerd in Europa, maar is ook wereldwijd beschikbaar. Alle ouders kunnen de app eenvoudig downloaden op hun persoonlijke apparaat of de gezinstablet.

 

Enkele tips als u op vakantie gaat:

  • Download de app Remumber op de telefoon van uw kind, de gezinstablet en/of uw mobiel apparaat.
  • Neem de tijd om met je kind te praten, hem de ‘veiligheidsregels’ voor de vakantie uit te leggen en zijn vragen te beantwoorden.
  • Kleed je kind in felle kleuren zodat het makkelijk herkenbaar is.
  • Spreek met je kind bij de start steeds een plaats van afspraak af voor het geval dat het verloren loopt.
  • Als het kind de plaats van afspraak vergeten is, dan is beter dat het ter plaatse blijft en dat u op zoek gaat naar hem.
  • Herinner je kind eraan dat het zich altijd mag wenden tot een persoon in uniform.
  • Maak voor vertrek een foto van uw kind met uw mobiele telefoon.
  • Als u uw kind niet snel kan terugvinden, neem dan contact op met de lokale politie of 116 000 - waar dan ook in Europa.

 

Download de applicatie.

Voor meer informatie over Remumber : www.remumber.com

Praat over Remumber op sociale media met de hashtag #Remumber.

 

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden