Mention the Unmentioned: 10.000 vluchtelingenkinderen onder de radar verdwenen in Europa

Mention the Unmentioned: 10.000 vluchtelingenkinderen onder de radar verdwenen in Europa

Missing Children Europe lanceert virale sensibiliseringscampagne en roept Europese ministers op tot actie

De heersende vluchtelingeninstroom staat al maanden centraal in politieke discussies.  Onder de vele slachtoffers die hun toevlucht nemen tot Europa behoren een groot deel kinderen en minderjarigen. Wist u dat in 2016, 40% van de vluchtelingen in een Grieks kamp jonger waren dan 18 jaar?  Of dat in 2015 meer dan 89 000 gevluchte kinderen zonder familie voet hebben gezet op Europese bodem? Huiveringwekkende cijfers. Maar daar blijft het niet bij. 10 000 van deze niet-begeleide kinderen zijn verdwenen. Om ze bovenaan de politieke agenda te plaatsen, lanceert Missing Children Europe : ‘Mention the Unmentioned’. Een sensibiliseringscampagne die het brede publiek uitnodigt om door middel van Facebook de bevoegde minister op te roepen actie te ondernemen en de rechten van vluchtelingenkinderen te respecteren. Of hoe het collectief delen van een eenvoudige Facebookpost, een reële impact kan hebben in het redden van duizenden kinderlevens.

Op zichzelf aangewezen kinderen op de vlucht, eindigen meestal op straat, waar ze dingen meemaken die geen elk kind ooit zou mogen ervaren. Traumatiserende gebeurtenissen die hun sporen nalaten en invloed hebben op hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Sommigen vallen in handen van mensenhandelaars of belanden in drugs- of prostitutienetwerken. Anderen vertrouwen meedogenloze smokkelaars en worden gedwongen veel geld te betalen voor een plek in een ijskoude vrachtwagen of gammele boot in een poging een plek te bereiken waar ze zich veilig(er) voelen of hun familie zullen vinden. Ondanks deze realiteit, treffen de bevoegde instanties nog steeds onvoldoende maatregelen om deze kinderen hun rechten te garanderen en hen te beschermen.

10 000 vermiste kinderen op Europese bodem

In slechts enkele maanden tijd, waren een enorm aantal vluchtelingen en asielzoekers genoodzaakt hun land te verlaten en onderdak te zoeken in Europa. 40% daarvan zijn kinderen, een percentage dat blijft stijgen. In 2015 staken meer dan 89.000 kinderen alleen, zonder ouders of familie, de grens over. Kinderen die hun land ontvluchten, zijn weeskinderen op zoek naar een beter leven of kinderen die weggestuurd worden door hun ouders om op zoek te gaan naar een familielid dat al in Europa woont.

Delphine Moralis, secretaris-generaal van Missing Children Europe: "De bevoegde autoriteiten mogen dan wel verantwoordelijk zijn voor de vluchtelingenkinderen die naar Europa komen, toch krijgen deze kinderen vaak niet de bescherming waar ze recht op hebben. Velen leven als gevangenen in vaak erbarmelijke omstandigheden, worden slachtoffer van geweld, zijn niet geïnformeerd over hun rechten en zijn onopgeleid. En dat terwijl ze eigenlijk het recht hebben op een hereniging met hun familie maar afgeschrikt worden door de trage en complexe processen. De autoriteiten in kwestie doen niet genoeg moeite om deze omstandigheden te verbeteren. Met als resultaat dat veel kinderen geen betere oplossing zien dan uit hun kamp te ‘verdwijnen’ en alleen verder te gaan. Het is op dat moment dat we alle mogelijke contact met hen verliezen en zij een gemakkelijk doelwit worden.”

Volgens cijfers van Europol, zijn er dit jaar alleen al 10 000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vermist in Europa. Een cijfer dat in realiteit allicht nog hoger ligt. Delphine Moralis voegt toe:

Deze kinderen verdwijnen omdat we hen geen veilig alternatief kunnen bieden.  Eens ze verdwenen zijn, wordt het quasi onmogelijk hen nog op te sporen. Hun beperkte traceerbaarheid en de bijhorende administratieve barrières maken het probleem extra complex.”

‘Mention the Unmentioned’

Om de prangende problematiek van deze gevluchte kinderen aan te kaarten bij de betrokken politici en ministers lanceert Missing Children Europe vandaag ‘Mention the Unmentioned’. Een grootschalige sensibiliseringscampagne gericht op alle Europese ministers of staatssecretarissen, verantwoordelijk voor Asiel en  Migratie in alle Europese lidstaten. Het principe is simpel. Elke persoon, medium, vereniging, onderneming kan via Facebook de ‘Mention the Unmentioned’-campagne delen en hun staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de actie vermelden. In het geval van België, vermeld je in deze actie dus @FranckenTheo, die op zijn beurt een notificatie van deze actie binnenkrijgt.

Delphine Moralis: “Met deze campagne willen we de aandacht trekken van het grote publiek en de problematiek van vluchtelingenkinderen in Europa aan de kaak stellen. We kozen voor een medium als Facebook omwille van zijn snelle en grote bereik. Via deze actie kan iedereen die zich het lot van kinderen aantrekt, de bevoegde minister aanspreken.  Het gaat hem niet louter om een petitie, Theo Francken vermelden zal ook een directe impact hebben op zijn kabinet en hem dwingen om specifieke maatregelen te treffen en het huidige Europese beleid en de situatie van gevluchte kinderen te verbeteren. “

De campagne wordt vandaag gelanceerd in 8 Europese partnerlanden van Missing Children Europe.  Met de hulp van een aantal populaire Facebookpagina’s worden de Belgen aangespoord om naar http://www.mentiontheunmentioned.eu/  te surfen, zelf de actie en het beeld te delen en @FranckenTheo te vermelden. De volledige lijst van Europese ministers wordt onderaan opgelijst.

Informele EU-ministerraad Raad Justitie en Binnenlandse Zaken in Malta

Op 26 en 27 januari verzamelen alle betrokken Europese ministers bevoegd voor Justitie en Binnenlandse Zaken in Malta.  Op de agenda staat het huidige Europese asiel- en migratiebeleid en rechten ter discussie.  De bijeenkomst wordt de ideale gelegenheid voor Missing Children Europe om, in samenwerking met de president van Malta en ‘The Foundation for the Wellbeing of Society’ de raad bij te wonen. Dat doen ze met ‘Lost in migration : working together to protect children from disappearance.

Marie-Louise Coleiro Preca, president van Malta en raadslid bij Missing Children Europe zal samen met de andere betrokken partijen zich over de kwestie buigen en naar oplossingen zoeken voor gevluchte kinderen.

Door de campagne negen dagen voor de Raad te starten, tracht Missing Children Europe een extra voet tussen de deur te krijgen en druk uit te oefenen op de betrokken autoriteiten in het zoeken naar specifieke oplossingen.

Volg de Lost in Migration conferentie via www.lostinmigration.eu.

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden