GAIA en FAMOUS present: ‘The Victims’

Maandag 3 oktober 2011 — Brussel, 3 oktober 2011- GAIA, FAMOUS, Zenith Optimedia en Mediafield lanceerden vandaag op de parking van Kinepolis Brussel ‘The Victims’, de nieuwe bontcampagne in samenwerking met Jean-Claude Van Damme. De naam doet denken aan een film van “The Muscels from Brussels” en verwijst naar de vele slachtoffers van de bontindustrie. Een reusachtig skyboard van 180 m2  en een wall van 58 m2 reizen tot eind oktober door acht Belgische steden. Met deze campagne roept GAIA niet alleen op geen bont te dragen, maar wil het uiteindelijk ook een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen in België.

Jean-Claude Van Damme in beeld

De campagne werd opgebouwd rond één enkele filmposter met de daarop de Hollywoodacteur Jean-Claude Van Damme. Deze affiche toont een ernstige JCVD met het kadaver van een gevilde nerts in de handen. Het dier is een van de vele slachtoffers, The Victims, van de bontindustrie.

Het beeld werd gefotografeerd door Frieke Janssens en toont een wereldster die oprecht begaan is met dierenleed. De foto grijpt naar het hart, zonder te willen choqueren. Gecombineerd met de opmerkelijke wijze van vertoning (reusachtig skyboard en wall die België rond reizen) wil de campagne mensen aanzetten tot nadenken. Bont is weldégelijk een product dat onlosmakelijk verbonden is met dierenleed.  

Joeri van den Broeck, Creatief Directeur bij het reclamebureau FAMOUS licht de opzet van de campagne toe: ‘Het was een opportuniteit te kunnen samenwerken met Hollywoordster Jean-Claude Van Damme. De link met film was dan ook snel gelegd. We wilden een sterk iconografisch beeld van een wereldster die zich oprecht ontfermt over dierenleed ten gevolge van bontproductie. De link met de filmwereld werd vervolledigd door de filmtaal waarmee we refereerden naar filmposters. “Coming this winter to all fur stores” is zo een goed voorbeeld.

 

De kracht van media

De impact van het beeld op de filmposter wordt vergroot door slim mediagebruik. Zenith Optimedia koos voor een reusachtige skyboard van 180 m2 en een wall van 58 m2 die te zien zullen zijn in Brussel, Willebroek, Maldegem, Hasselt, Antwerpen, Luik en op de filmfestivals van Namen en Gent.

Davy Caluwaerts, Creative Communications Director bij Zenith Optimedia voegt hieraan toe: ‘In campagnes voor GAIA is er altijd een belangrijke rol weggelegd voor de juiste mediakeuze omdat ze vaak op één of andere manier bijdraagt tot het idee. Daar werken we met Famous heel nauw op samen. In dit geval is de keuze van formaat en plaatsing zeker één van de drijvers voor het PR-gehalte van de campagne.’

Oproep aan alle Belgen

GAIA ijvert al jaren voor een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen. In Groot-Brittannië en Oostenrijk zijn pelsdierkwekerijen al verboden. In 2009 voerde onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van GAIA een opiniepeiling uit. Daaruit blijkt dat 9 op de 10 Belgen voorstander is van een wettelijk verbod. GAIA roept iedereen op een e-mail te versturen naar de volksvertegenwoordigers en aan te dringen op een Belgisch verbod. Mailen kan via www.gaia.be waar alle vertegenwoordigers per provincie staan opgelijst.

## Einde persbericht ##

Expositie wall & skyboard: praktisch

De wall en de skyboard zijn tot eind oktober te bezichtigen in 8 verschillende steden. Een overzicht:

Brussel

 • 3/10 – parking Kinepolis
 • 4/10 – Place Sainctelette & Guldenvlieslaan
 • 17/10 – Europaplein of Naamsepoort

Willebroek

 • 5 + 18/10 – Parking Carré

Namen 

 • 6 - 8/10 (Filmfestival namen)– Chaussée de Marche à Naninne
 • 6/10 PM + 24/10 PM - E42 tussen Charleroi en Namen – ter hoogte van Sombreffe

Maldegem

 • 8 /10 PM + 29/10 PM  – Expressweg

Gent

 • 12 + 13/10 (Filmfestival) – Parking voor station
 • 12/10 – Merelbeke langs R4

Hasselt

 • 19+20/10 - Parking Metropolis / Grenslandhallen

Antwerpen

 • 20/10 - Parking Sportpaleis
 • 21 + 28/10 - parking Metropolis

Luik

 • 23/10 – Nationale baan naar Standard + Place St. Lambert
Advertentie HiRes
The Victims - Atomium
Low Res Victims