‘From Cold Case to Gold Case’ is eerste gids voor case study films

Peter Ampe, winnaar van 43 Cannes Lions, deelt zijn inzichten in de eerste complete gids voor case study films

6 februari 2020, Brussel – Vorig jaar werden voor het Cannes Lions Festival meer dan 7000 verschillende case study films ingezonden. Je zou kunnen beweren dat case films vandaag het belangrijkste onderdeel zijn van zowat elk creatief idee. Helaas is het maken van een goede case film nog steeds een beproeving voor agentschappen wereldwijd. Het boek ‘From Cold Case to Gold Case’ brengt de verlossing. Het is de eerste complete gids voor case study films, geschreven door Peter Ampe, één van belgies meest bekroond creatieven. Peter is momenteel Chief Creative Officer bij FamousGrey en was de voorbije tien jaar een gewaardeerd lid van de Global Creative Boards van de Publicis, DDB en Grey netwerken.

Story image
“CREATIEVEN HOUDEN VAN CASE FILMS VOOR DE AWARDS; CFO’S ZOUDEN ERVAN MOETEN HOUDEN VOOR DE NEW BUSINESS KANSEN” – Peter Ampe.  

“From Cold Case to Gold Case” combineert vijftien jaar jury-ervaring met scherpe analyses van bekroonde cases. Het is gebaseerd op het inzicht dat case films veel gemeen hebben met kortfilms. Daarom is er eerst en vooral een mind switch nodig. Die moet verschuiven van copywriter naar scenarioschrijver. Dit is het vertrekpunt van Ampe zijn boek. Hij legt uit hoe je plot, genre en structuur moet gebruiken om te evolueren van saai naar meeslepend,  van onsamenhangend, naar naadloos en van case naar verhaal. Het finale resultaat is een case study die je een idee naadloos laat beleven, feeling laat krijgen met de flow, de verschillende touchpoints en het einderesultaat van een campagne. 

Van copywriter tot scenarioschrijver

In 2019 werden exact 7.102 verschillende case films geproduceerd voor het Cannes Lions Festival of Creativity. Dit toont aan hoe belangrijk ze zijn in het huidige beoordelingssysteem. De verschuiving van mono-channel ideeën naar multi-channel activeringen, brand experiences, services en productinnovaties heeft ervoor gezorgd dat case films een noodzaak zijn. Het is de enige manier om een idee in amper twee minuten tijd duidelijk te maken.  Een andere bestaansreden van case films is dat ze een ode zijn aan de creativiteit, ze staan toe om straffe ideeën in de kijker te zetten en zo groei te generen. Volgens Forbes hebben bedrijven die creativiteit stimuleren 3,5 keer meer kans om hun sectorgenoten te overtreffen[1] in groeimogelijkheden.

“Op een dag hield mijn voormalige CFO bij DDB me tegen in de gang omdat onze interne redacteur 97 niet-factureerbare uren had besteed aan een casefilm. Later dat jaar, nadat we een Gold Lion hadden gewonnen met die case, heeft een toonaangevende telecomprovider ons gevraagd om voor hen te werken omdat zij de case gespot hadden op onze kanalen. Sindsdien waardeert de CFO case films.”Peter Ampe

Creatieven werken liever op een radio briefing dan dat ze case films maken

Tijdens zijn carrière heeft Ampe ervaren dat het maken van case study films de nachtmerrie van iedere creatief blijft. “Creatieven werken liever aan radio briefings dan dat ze een case film maken,” zo stelt Peter Ampe. Zijn boek brengt een stapsgewijze handleiding en focust op de moeilijkst te realiseren switch, die van copywriter naar scenarioschrijver. Daarom is dit boek een must-have voor elke reclame professional. “Maar”, waarschuwt Peter, “een geweldige case film zal een matig idee niet redden. Maar omgekeerd kan een slechte case film een geweldig idee teniet doen.

Met dit boek streeft de auteur ernaar om elk fantastisch idee ook de case study film te geven die ze verdient.

Aanbevolen door Philip Thomas

“Case studies voor award shows zijn mini-documentaires over de concepten en resultaten van de meest fantastische ideeën binnen onze sector. Dit boek erkent terecht hun belang en de rol die ze vervullen bij storytelling over hoe creativiteit het bedrijfsleven, de groei en de verandering drijft.” — Philip Thomas, Voorzitter van Cannes Lions International, Festival of Creativity

Over Peter Ampe

Peter Ampe (1966) behaalde een Master in de taal- en letterkunde. Doorheen zijn carrière heeft Peter de hoogste onderscheidingen ontvangen in ongeveer alle grote internationale prijzen, waaronder 43 Cannes Lions Awards en 14 Effie-awards. De voorbije tien jaar was Peter een gewaardeerd lid van het Global Creative Boards van de Publicis, DDB en Grey netwerken. In zijn huidige functie is Peter Chief Creative Officer bij FamousGrey.

Details

[1] https://www.forbes.com/sites/falonfatemi/2018/07/27/why-creativity-is-a-secret-weapon-in-sales/#5d02c0222bf0

ACC en Creative Belgium organiseren op 10 maart 2020 een Creative Session met Peter Ampe. Deze sessie zal gratis toegankelijk zijn voor leden. Meer informatie over dit evenement volgt midden februari.

Deze publicatie is gemaakt in opdracht van Creative Belgium. Het doel van Creative Belgium is om de volgende generatie creatief talent te inspireren en de creatieve industrie te helpen haar toegevoegde waarde te bewijzen. Het bevorderen van creativiteit als motor voor economische en sociale groei en verandering.

Preview From cold case to gold case - Not for publication Pagina's van LR_CASES_24.pdf - 835 KB
Laure Vandeghinste Famous Relations
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden