FamousGrey en Ketnet lanceren Ketnet Dub

De leesapp die luidop lezen leuk maakt

Maandag 6 maart 2017 — Leren lezen is voor kinderen niet altijd vanzelfsprekend. Hardop lezen is volgens studies een effectieve methode om beter te leren lezen én het leer- en leesplezier te bevorderen. FamousGrey en Ketnet vroegen zich af hoe ze kinderen hierbij nog meer kunnen enthousiasmeren en creeërden Ketnet DUB, een interactieve leesapplicatie die kinderen een stem in een tekenfilm laat inspreken. Ketnet DUB speel je op de tablet, vandaag het meest toegankelijke medium om kinderen te bereiken.

Leren lezen wordt kinderspel

Luidop lezen helpt kinderen om beter te leren lezen. Daarom heeft FamousGrey voor Ketnet een unieke manier bedacht om luidop lezen leuk te maken. Ketnet Dub is een app met interactieve tekenfilms waarin kinderen van 6 tot 9 jaar de stem kunnen inspreken van een personage. In het eerste avontuur van Ketnet Dub spelen de Ketnet-wrappers de hoofdrol. De animaties werden gecreëerd door illustrator en animator Mark Borgions.

 

Hoe werkt het?

Kinderen kiezen een personage, gebaseerd op hun eigen leesniveau. Hoe hoger het leesniveau, hoe moeilijker de woorden zullen zijn. De leesniveaus zorgen steeds voor een aangepaste moeilijkheidsgraad. De app groeit dus mee met het niveau van het kind.

Op verschillende momenten in de tekenfilm valt de audio weg, een teken dat het kind mag gaan inlezen. De tekst verschijnt onderaan en wordt opgenomen door de recorder van de tablet. De stem wordt toegevoegd aan het filmpje en kan meteen herbekeken of gedeeld worden. Kinderen kunnen zo vaak ze willen proberen, een andere aflevering inspreken of een ander personage of leesniveau kiezen.

Dat de applicatie nu gelanceerd wordt, is geen toeval. In maart is het ook Jeugdboekenmaand, een initiatief van Iedereen Leest, een organisatie die leesbevorderingsprogramma’s voor jong en oud initieert en coördineert. Iedereen Leest hielp ook de verschillende leesniveaus binnen de applicatie bepalen.

Ketnet DUB is gratis beschikbaar voor Apple en Android via dub.ketnet.be.

FamousGrey creeërde voor Ketnet DUB 1 televisiespot, 2 radiospots en 4 campagnes in print.   De insteek is steeds dezelfde. Kinderen spreken woorden verkeerd uit waardoor ze andere grappige woorden creëren. De ouders zijn steeds in de buurt om de juiste klemtoon te leggen en ze te verbeteren. Een besluit dat luidop lezen, de beste manier is om te leren lezen. 

Ketnet Dub - 30s (NL)

Ketnet Dub seeding film

Logo
App
App
App
App
App
Print
Print
Print
Print