Een gratis expo, dat verdient gratis reclame !

Vrijdag 8 juni 2012 — Campagne De Morgen en Famous voor ‘Sint-Jan’

Nog tot en met 29 juli loopt in de Sint-Baafskathedraal de expo ‘Sint-Jan’ waar religieus geïnspireerd werk van meer dan 50 Belgische topkunstenaars te zien is. Sint-Jan is een gratis expo. Er is bijgevolg geen geld beschikbaar voor een dure reclamecampagne. Daarom bedachten reclamebureau Famous en De Morgen een campagne die ervoor moest zorgen dat Sint-Jan gratis in de picture kwam. Iedereen (inclusief Goedele Liekens en ex-reclamegoeroe Guillaume Van Der Stighelen) werd de voorbije weken opgeroepen Jan Hoet te ondersteunen bij het maken van gratis reclame voor zijn gratis expo.

Een overzicht van de acties:

1. Reclame door Goedele, een opiniestuk door Guillaume van der Stighelen De campagne bevat eveneens twee radiospots waarin de luisteraar Jan Hoet hoort bellen naar Goedele Liekens en Guillaume Van der Stighelen, met de vraag of zij gratis reclame willen maken voor zijn nieuwe gratis expo ‘Sint-Jan’. Goedele gaat akkoord, op voorwaarde dat er onderdrukte en lijdende vrouwen deelnemen aan de expo. Jan Hoet verzekert haar dat kunst altijd een beetje met lijden te maken heeft. Ex-reclamegoeroe Guillaume Van der Stighelen is enthousiast over het project, maar legt Jan Hoet uit dat hij niet langer reclame maakt. Hij is wel bereid een opiniestuk te voorzien. Wederom sympathiek van Guillaume…

2. Printadvertentie wordt direct marketing campagne van de lezer
Op 26 mei werden lezers van De Morgen opgeroepen zélf een doeltreffende direct marketingcampagne op poten te zetten. En dit door creatief gebruik van een advertentie in het weekendmagazine DMUZE. Doelgroep? Iedereen in de nabije omgeving van de lezers van DMuze. Aanpak? Men leest het magazine en maakt luidop ‘hm-’ en ‘oh-geluiden’ eenmaal men de Sint-Jan advertentie voor zich heeft. Zo trekt men de nodige aandacht van de personen in de nabije omgeving. Resultaat? De personen naast de DMUZE-lezer kijken op en lezen uit reflex de advertentie voor Sint-Jan.

3. Instagramvertising: kunst geschilderd door Jan Hoet, te sharen door expo-bezoekers
Voor de gelegenheid creëerde Jan Hoet eigenhandig een kunstwerk dat gedurende de hele expo te bezichtigen zal zijn. Bezoekers met Instagram-account zijn vrij een foto te maken van het schilderij om het vervolgens te delen met hun followers. Op die manier is Sint-Jan ook aanwezig op het populaire sociale medium Instagram.

4. Herlancering kraagreclame door Jan Hoet himself
Organisator Jan Hoet fungeerde zelf ook als uithangbord en promotiemachine voor zijn expo. Door zijn naam te geven aan de expo, maar ook door dagelijks kraagreclame voor zijn expo te dragen. Jan Hoet volgt hiermee het voorbeeld van Jean-Marie Pfaff, gewezen Belgisch voetbalkeeper en bekend om zijn pioniersrol inzake kraagreclame.

5. Facebookreclame via online banners op www.demorgen.be
Een andere manier waarop sociale media werden ingezet in door creatieve bannering op www.demorgen.be. Surfers werden gevraagd of zij gratis reclame wilden maken voor Sint-Jan. Bij het duwen op de button ‘ja’ werd een stukje gratis reclame gepubliceerd op de Facebook-wall van de persoon in kwestie. Klikte men ‘neen’, … dan werd eveneens een –ludiek geschreven- Facebook-post geplaatst. Wie weinig geld heeft, moet slim, maar vooral creatief zijn.

Jan Hoet met bedrukte kraag en instagramwerk
Info - Instagramvertising
Info - kraagreclame
PUB DMUZE
Info - gratis Facebook-reclame