De Social Media Judge van de OVB en FamousGrey beslist over de schuld van de beklaagde

De Social Media Judge van de OVB en FamousGrey beslist over de schuld van de beklaagde

“Stuur hem naar de hel. Daar brandt het alle dagen!”*

* reactie op een nieuwsartikel op Facebook

Brussel, 17 september 2019 – De Orde van Vlaamse Balies wil de komende weken aandacht vragen voor één van de belangrijkste fundamenten van ons kostbaar democratisch rechtssysteem namelijk dat elke burger altijd recht heeft op verdediging door een onafhankelijk en partijdig advocaat, zonder onderscheid. Om daarin te slagen bedacht FamousGrey een online sensibiliseringscampagne. Deze houdt de Belg een spiegel voor en geeft letterlijk én figuurlijk een gezicht aan de ongenuanceerde comments op sociale media: de Social Media Judge. In online video’s velt deze 3D-geprinte artificieel ‘intelligente’ rechter op confronterende wijze zijn oordeel over de beklaagden en baseert zich daarvoor op wat mensen schrijven op social media.

De Social Media Judge zal ook de hoofdrol spelen in het debat op 28 september 2019 van de Orde van Vlaamse Balies in Gent, waarbij verschillende experts zich zullen buigen over het vraagstuk van rechtspraak in tijden van social media.

Hugo Lamon, woordvoerder van de OVB: “Met de online sensibiliseringscampagne wil de Orde van Vlaamse Balies de komende weken aandacht vragen voor het belang van één van de belangrijkste fundamenten van ons kostbaar democratisch rechtssysteem namelijk dat elke burger altijd recht heeft op verdediging door een onafhankelijk en partijdig advocaat, zonder onderscheid. Daarbij hoort ook een onpartijdige rechter. Wat je tegenwoordig op sociale media leest bij nieuws over bepaalde rechtszaken staat mijlenver van die basisprincipes. Er is daarom, meer dan ooit, nood aan reflectie en debat. 

De Social Media Judge: creatief technologisch huzarenstukje, ontwikkeld door FamousGrey.

De Social Media Judge is een creatief technologisch huzarenstukje dat voice AI op een vernieuwende manier toepast. De voice-technologie werd ontwikkeld door FamousGrey en de buste zelf werd ontworpen door Unfold Design Studio uit Antwerpen. Zij werkten eerst een digitale sculptuur uit die vervolgens werd ge-3D-print. Hoewel het beeld eruit ziet als een realistische marmeren buste, bestaat het in werkelijkheid dus uit kunstof.

Het beeld kan live reageren op uitspraken. Dit door een mini-computer die spraak herkent en verwerkt. De Social Media Judge wordt wakker door hem aan te spreken als ‘Social Media Judge’ en opent hierbij zijn ogen. Wanneer hij een case krijgt, filtert de Social Media Judge die op keywords, scant hij social media op comments en opent hij zijn mond en velt hij het ‘juiste’ oordeel. Tijdens dit proces licht ook zijn baard, vol social media icoontjes, op.

Zijn oordelen, die stuk voor stuk échte comments op social media artikels zijn, staan mijlenver van de basisprincipes van ons democratisch rechtssysteem, maar illustreren wel de realiteit die zich afspeelt op social media. 

Wanneer de social media judge zijn mond opent, blijven veroordeelden en advocaten keer op keer perplex achter. 

Story image

Wie de Social Media Judge live aan het werk wil zien kan op op 28 september 2019 terecht op het ‘Facebook versus Wetboek: rechtspraak in tijden van sociale media’-debat in de Assisenzaal van het gerechtsgebouw van Gent.

http://advocaat.be/socialmediajudge

Credits FamousGrey PR credits_OVB_v2.docx - 66 KB

 

Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden