Effie Awards 2015 - Goud voor De Lijn

Effie Awards 2015 - Goud voor De Lijn

Stressmannetje doet autominnende Vlaming meer bus en tram nemen

De Lijn heeft dinsdag een Effie Award gewonnen. Deze  effectiviteitsprijs beloont reclamecampagnes die opvallend sterke cijfers kunnen voorleggen. De jury bekroonde De Lijn voor de resultaten die het Stressmannetje behaalde met de campagnes tegen het 'auto-matisme'. Hiermee overtuigde de vervoermaatschappij tussen 2012 en 2014 een grote groep Vlamingen om hun wagen te laten staan en bus of tram te proberen voor verplaatsingen binnen de stad. Een succesvolle eerste stap met het oog op een mentaliteits- en gedragsverandering bij de auto-minnende Vlaming.

Sterke groei bij gebruikers biljet & sms-ticket

De Lijn richtte zich met haar Stressmannetje op reizigers die nooit of slechts sporadisch bus of  tram nemen. Dit resulteerde in een sterke toename van het aantal ritten dat werd betaald met een biljet- of sms-ticket. In 2012 waren dat nog 18,6 miljoen ritten. In 2014 steeg dit aantal tot 21,5 miljoen, wat gelijk staat aan een groei met 15,5 procent. Het toegenomen aantal ritten vertaalde zich eveneens in meer inkomsten uit de verkoop van biljetten en sms-tickets. In 2012 was dat 28,8 miljoen euro, in 2014 was dit gestegen tot 33,7 miljoen euro. Dit is een groei met 17 procent. De inkomsten vanwege het stijgend aantal autogebruikers groeiden zo aanzienlijk.

Tamara De Bruecker, marketingdirecteur van De Lijn:

'De verkeersdrukte en opwarming van de aarde maken een switch in ons mobiliteitsgedrag onvermijdelijk. Deze Effie Award bewijst dat sterke en consistente merkencommunicatie de mentaliteit en het gedrag van mensen kan doen veranderen. Het is bemoedigend na 2 jaar zulke resultaten te zien. We strijden dan ook verder tegen het auto-matisme en blijven mensen aanmoedigen vaker de bus of tram te nemen voor verplaatsingen binnen de stad.'

Onweerstaanbaar irritant Stressmannetje

Hoofdrolspeler in de campagnes van De Lijn was het onweerstaanbaar irritant Stressmannetje dat de stress veruitwendigt van een autochauffeur in de stad. Het stressmannetje kreeg een forum via TV- & radiospots en online video's, dankzij een door Mindshare uitgekiend mediaplan. Het had ook een eigen online game, een auto-vloek-generator, een potverpot en een GPS-stem. Zijn populariteit bleek uit de vele reclameprijzen die het de voorbije jaren won. Zo ook Topspot 2014 (Medialaan) waarbij 16.004 kijkers de spot verkozen als absolute favoriet.  Vandaag wordt de campagne ook bekroond voor zijn sterke resultaten.

Marc Fauconnnier, CEO van creatief bureau FAMOUS:

'Dat het Stresmmannetje niet enkel geliefd was, maar mensen ook massaal heeft kunnen overtuigen hun auto-matismen te doorbreken ten voordele van bus of tram maakt me oprecht gelukkig. Geen mooier compliment als bureau dan zien dat je campagne écht heeft gewerkt en heeft kunnen bijgedragen aan verandering. Het winnen van deze Effie Award is voor ons dan ook iets heel bijzonders.'

Over het Stressmannetje

Het Stressmannetje was tussen 2012 en 2014 het gezicht van De Lijn. Hij veruitwendigt de stress van een autochauffeur in de stad en staat bekend om uitspraken als 'Ier nen euro!' en 'Haast u, we zijn al te laaaaat'. Te pas en te onpas gaat hij door het lint. Hij scheeuwt en vloekt erop los. Wagenchauffeurs wordt zo een pijnlijke, maar grappige spiegel voorgehouden om aan te tonen dat De Lijn hen een beter alternatief kan bieden.

Het Stressmannetje werd populair door onder meer tv- en radio-spots, een gps-stem, een online game, een auto-vloek-generator en een potver-pot (spaarpot). Het ventje sleepte een lange reeks reclameprijzen in de wacht (BOA, AMMA, CCB, De Gouden Welp van VEPEC, ...) en werd door de kijkers verkozen tot absolute favoriet van Topspot 2014 (MEDIALAAN). Zijn game stond wekenlang bovenaan de hitlijst bij Google Play en in de App Store en is vandaag meer dan 2 miljoen keer gespeeld. Op Facebook heeft Het Stressmannetje vandaag nog meer dan 70 000 fans op verschillende pagina's.

Over de EFFIE Awards

De Effie award beloont communicatie waarvan bewezen wordt dat deze werkt op de markt. Het beloont creatieve reclame die haar doelstellingen heeft bereikt of overtroffen. De Effie Award werd opgericht in 1968 door de American Marketing Association (New York). In België wordt de Award beheerd door het ACC, STIMA en UBA. De Belgische uitreiking van 2015 vond plaats op 16 juni in Bozar, Brussel.

De samenvatting van de winnende EFFIE dossiers kan u terugvinden op http://www.effiebelgium.be.

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden