De Lijn pakt zwartrijders op snelheid

Nieuw systeem tegen te laat sms-ticket kopen

Om zwartrijden met sms-tickets aan te pakken, test De Lijn vandaag een nieuw systeem waarbij sms-tickets met een kleine vertraging worden afgeleverd. Zo zijn controleurs altijd een stap voor op zwartrijders die hun ticket pas op het voertuig aanvragen. Samen met extra controles en een online filmpje wordt met de vertraagde aflevering de nieuwe campagne tegen zwartrijden ingezet. Het sms-ticket wordt erg veel gebruikt door jongeren.

Grootschalige controle op sms-tickets
Controleurs van De Lijn stellen regelmatig vast dat sommige reizigers hun sms-ticket pas aanvragen wanneer ze een controleur zien opstappen. Dat is zwartrijden: je moet je sms-ticket altijd aanvragen voor je opstapt. Omdat de aanpak van zwartrijden prioriteit is voor De Lijn, houdt de vervoermaatschappij vandaag in heel Vlaanderen controles, met extra aandacht voor sms-tickets. Daarbij test De Lijn een systeem waarbij reizigers die hun sms-ticket pas op de bus of tram aanvragen meteen door de mand vallen.

“Koop uw sms-ticket voor u opstapt”
Het systeem levert sms-tickets af met een kleine vertraging. Reizigers die een ticket kopen via sms, krijgen eerst een sms-bericht met de volgende tekst: “Bedankt voor uw bestelling. Uw ticket wordt binnen 60 seconden verstuurd en is geldig vanaf ontvangst. Koop uw sms-ticket voor u opstapt.”
 
Aan de hand van dat bericht kunnen controleurs meteen identificeren wie zijn sms-ticket te laat heeft besteld. Wie enkel de eerste sms aan de controleur kan tonen, heeft zijn sms-ticket te laat aangevraagd en rijdt zwart. Controleurs kijken sowieso altijd na wanneer een sms-ticket is aangevraagd, dat gebeurt niet alleen bij de controles van vandaag.
 
Zwartrijden is minder Dominicaanse Republiek
De extra controles en het nieuwe controlesysteem worden aangevuld met een filmpje dat online zal verspreid worden. Hierin stapt de bekende televisiepresentator Jo De Poorter op een bus vol reizigers die correct betaald hebben. Hij wil hen hiervoor belonen met een reis naar de Dominicaanse Republiek. Maar het geluk is van korte duur wanneer aan de volgende halte een reiziger opstapt die niet heeft betaald.

Gevolg: geen happy end en geen reis naar de Dominicaanse Republiek. Wat volgt als conclusie geldt als slagzin van de campagne: “Zwartrijden gaat altijd ten koste van de andere reizigers.” Het filmpje is te bekijken via het De Lijn-Youtubekanaal: http://youtu.be/HYs8dWephYM

*****
Cijfers zwartrijden en sms-tickets

90 000 zwartrijders extra gecontroleerd op zwartrijden
• De eerste 3 maanden van 2013 heeft De Lijn 517 691 reizigers gecontroleerd. Dat is 3 % of 14 000 reizigers meer dan dezelfde periode in 2012.
• In die periode werden 14 183 PV’s uitgeschreven voor zwartrijden. Daarvan gingen er 1 531 over het te laat aanvragen van een sms-ticket en 178 over de vervalsing van een sms-ticket.
• Dit jaar wil De Lijn 90 000 reizigers meer controleren dan vorig jaar. Toen werden er meer dan 1,8 miljoen gecontroleerd, het hoogste aantal ooit.
 
Sms-tickets: Verkoop met 52 % gestegen
• De eerste 3 maanden van 2013 werden er meer dan 1,8 miljoen sms-tickets verkocht. Dat zijn er 626 000 meer dan dezelfde periode in 2012, goed voor een toename van 52 %.
• In 2012 werden 5,6 miljoen sms-tickets aangevraagd, tegenover 3,1 miljoen in 2011.

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden