Achter de schermen van het WK: de tragiek van de straatkinderen in Brazilië

Famous en KIYO tonen de keerzijde van de medaille door middel van confronterend filmpje

Brussel, De hele wereld kijkt naar Brazilië. Op de televisie, op het internet, via grote schermen opgesteld over de hele wereld. Joelende, feestvierende mensen kleuren het hele gebeuren. Niets is echter wat het lijkt. Elke dag worden er 24 kinderen vermoord in Brazilië. In het stadscentrum van Rio leven zo’n 4000 families op straat. In het voorstedelijk gebied van Rio wonen zo’n 7 miljoen inwoners in precaire omstandigheden in zogenaamde favelas, de Braziliaanse krottenwijken. Om aandacht te vestigen op de donkere kant van Brazilië, liet KIYO, de NGO die opkomt voor kinderrechten over de hele wereld, tijdens de wedstrijd België-Rusland op 22 juni een scherm monteren ACHTER het WK-scherm in het voetbalstadion van Lier. Om letterlijk een beeld te scheppen van wat er achter de schermen van het WK gebeurt. De keerzijde van de medaille. Het hele gebeuren werd gefilmd en kan je hier bekijken.

24 kinderen per dag vermoord

Brazilië behoort tot de top 10 van landen met de hoogste ongelijkheid ter wereld. Het voorstedelijk gebied van Rio, de “Baixada Fluminense”, bestaat uit een reeks dichtbevolkte en arme wijken, waar zo’n 7 miljoen inwoners in precaire omstandigheden leven, zonder sanering of urbane planning en vaak met straat- en drugcriminaliteit. Om plaats te maken voor het WK Voetbal en de Olympische Spelen in 2016 moesten bijna 30 000 families hun ‘huizen’ verlaten. Met een gemiddelde van 50.000 moorden per jaar is Brazilië één van de meest gewelddadige landen ter wereld. 

WK en prostitutie

Naar schatting bevinden zich 25 000 kinderen in hoog sociaal risico in het straatmilieu. Hiervan zijn 10 000 “echte” straatkinderen: zij moeten overleven op straat zonder hun naaste familieleden. 40% van de straatkinderen zijn meisjes. Het WK Voetbal brengt zo’n 600 000 bezoekers met zich mee. Deze sterk geconcentreerde mensenmassa verhoogt mogelijk de vraag naar prostituees, en dus ook het bestaande probleem van kinderhandel naar de Braziliaanse grootsteden met het oog op “tewerkstelling” in de seksindustrie. 

Achter de schermen van het WK

De overheid van Rio wil enkel de mooie postkaart van de stad laten zien aan de toeristen en investeerders die komen voor het WK Voetbal. Jan Daniëls, Programmafacilitator van KIYO in Rio: “Er is een onzichtbare muur opgetrokken. Toeristen krijgen enkel de voetbalstadions en de betere wijken te zien. Nochtans is dit geografisch gezien een minderheid. Zo ontstaat er een soort van sociale apartheid in de stad.” In 2016 vinden de Olympische Spelen plaats in Rio, en de sociale opkuis zal er dus zeker niet op verbeteren, integendeel. KIYO vroeg aan het creatieve bureau Famous om dit verborgen onrecht op een creatieve manier zichtbaar te maken. Het resultaat is een live stunt die werd opgezet tijdens de wedstrijd België-Rusland op 22 juni. Aan de keerzijde van het grote WK ledscherm in het voetbalstadion van Lier werd een tweede ledscherm opgesteld. En tijdens de wedstrijd - terwijl het publiek uit de bol ging voor onze Rode Duivels - werden op dit scherm confronterende beelden afgespeeld van de harde realiteit: de extreme armoede die heerst onder Braziliaanse kinderen nadat hun families uit hun huizen gezet werden om plaats te ruimen voor het WK. De stunt werd verfilmd en schept letterlijk en figuurlijk een beeld van wat er zich achter de schermen van het WK afspeelt. U kan de film hier bekijken.

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden