95 % Vlamingen vloekt in de auto op andere weggebruikers

Stressmannetje De Lijn lanceert Potver-pot voor minder autostress

Maar liefst 95 procent van de automobilisten vloekt in de auto op andere weggebruikers, meestal met een ‘godver(domme)’. Dat blijkt uit een onderzoek van De Lijn over autostress bij 1 000 Vlamingen. Om stress bij automobilisten te helpen verminderen, lanceert het populaire stressmannetje van De Lijn op maandag 14 oktober de Potver-pot: een vloekpot die autoreizigers helpt sparen voor een vervoerbewijs van De Lijn. Op zaterdag 19 en 26 oktober deelt De Lijn in 12 Vlaamse steden 13 000 gratis Potver-potten uit. Wie de bus of tram wil uitproberen, kan op www.delijn.be/potverpot een gratis sms-ticket aanvragen. Daarenboven kunnen bezoekers er ook uitzoeken welk type vloeker ze zijn. Het stressmannetje illustreert er verschillende verkeersfrustraties met ludieke, herkenbare vloeken.

8 % vloekt elke autorit
Zo goed als alle automobilisten (95 %) zeggen wel eens te vloeken in het verkeer. Bij meer dan de helft (51 %) is dat regelmatig het geval, 8 procent daarvan vloekt zelfs systematisch tijdens elke autorit.
 
Markant: er is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Beide geslachten vloeken evenveel. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van iVOX bij 1 000 Vlaamse automobilisten.
 
Ouderen vloeken minder en introverter
Opvallend is dat jong én oud vloeken in het verkeer, maar dat de frequentie afneemt met de jaren. 13 procent van de bestuurders jonger dan 35 jaar zegt elke rit te vloeken, 51 procent doet het regelmatig. Bij 55-plussers vloekt slechts 4 procent elke rit en goed een derde (35 %) regelmatig.
 
Het verschil is ook frappant bij de niet-vloekers: 10 procent van de 55-plussers zegt nooit zo te reageren, tegenover slechts 2 procent bij wie jonger dan 34 jaar is.  
 
Vergeleken met de jongere generaties, vloeken oudere automobilisten ook veel ingehoudener dan jongeren. De groep binnensmondse vloekers is het grootst bij 55-plussers. Qua luidkeels en veelvuldig roepen op collega-automobilisten spannen de chauffeurs tot en met 35 jaar de kroon.

Godver(domme) veruit populairste vloek
Op de vraag ‘hoe men vloekt’ zegt meer dan de helft van de Vlamingen (58 %) een korte eenmalige vloek te hanteren. Een derde (32 %) probeert in de mate van het mogelijke binnensmonds te vloeken. 7 procent doet het luidkeels. Bij hen stopt het vaak niet bij een enkele vloek. 3 procent vloekt meestal expressief: luidkeels en mét gebaren.  
 
De Vlaming neemt het makkelijkst ‘godver’ of ‘godverdomme’ in de mond. Deze krachtterm haalt het in 37 procent van de gevallen. Onnozelaar (12 %), zot (11 %), idioot (7 %) en pipo (6 %) volgen op grote afstand. Sommige Vlamingen gaan de creatieve toer op met ‘bloempot’, ‘grasgeit’, ‘platte pannenkoek’ en ‘koekappel’.  

Ongeveer de helft (45 %) van de Vlamingen ondersteunt de vloek met een handgebaar. De handen in de lucht steken (29 %) is het topgebaar, tegen het voorhoofd tikken (13 %) en de opgestoken middelvinger (5 %) maken de top drie compleet.

De pas afsnijden en bumperkleven ergerlijkste gedrag
Als belangrijkste oorzaken voor autostress en vloeken in de auto haalt de Vlaming andere weggebruikers die de pas afsnijden (24 %) aan, bumperklevers (17 %) en automobilisten die de richtingaanwijzers niet gebruiken (14 %). Trager rijden dan de aangegeven snelheid (10 %), middenvakrijders op de snelweg (8 %) en iemand die voor je neus een parkeerplaats inneemt (8
%) vervolledigen de top vijf.
 
Potver-pot in bekerhouder auto
Omdat bus- en tramgebruikers geen parkeerplaats moeten zoeken, zich niet moeten ergeren aan middenvakrijders en geen last hebben van bumperklevers, lanceert het stressmannetje van De Lijn een ludieke campagne die automobilisten helpt sparen voor een vervoerbewijs van De Lijn. Als autobestuurders bij elke vloek een euro in de Potver-pot steken, hebben ze in geen tijd genoeg gespaard voor een vervoerbewijs van De Lijn. De Potver-potten passen in de bekerhouder van de auto en zijn bekleed met vloeken van het stressmannetje.
 
13 000 gratis Potver-potten
Om automobilisten te verlossen van de autostress, deelt De Lijn op zaterdag 19 en 26 oktober van 11 tot 17 uur in 12 Vlaamse steden 13 000 gratis Potver-potten uit: Aalst, Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout. De exacte locaties zijn te vinden op www.delijn.be/potverpot. 

Contacteer ons
Over FamousGrey

FamousGrey bestaat al 20 jaar en maakt sinds 2016 deel uit van de Grey Group, een van de meest innovatieve en creatieve reclame-netwerken ter wereld. Hun motto is Famously Effective. Niet enkel bouwt het bureau door middel van impactvolle campagnes elke dag aan de merken van haar klanten, maar ook aan hun business. Dit alles gebeurt dankzij 80 werknemers, waaronder specialisten in iedere discipline die de adverteerder vandaag nodig heeft. Verschillende van deze specialisaties groeiden intussen uit tot echte expert hubs, zoals FamousGrey Performance,  FamousGrey Digital, Famous Relations, FamousGrey Productions en Buyerminds Brussels.

FamousGrey maakt campagnes voor nationale en internationale bedrijven zoals Proximus, NMBS, Volvo, Hyundai, Alken-Maes, Campari, IGLO en Visit Brussels.

De kantoren van FamousGrey bevinden zich in een 18e-eeuws klooster in de groene rand rond Brussel.

Voor meer informatie kan u terecht op www.famousgrey.com 

FamousGrey
Hendrik Placestraat 43a,
1702 Groot-Bijgaarden